Bodelningsavtal - Jurida | Skriv ditt bodelningsavtal online idag!
 • Skräddarsytt av jurist
  Det är alltid en jurist som upprättar ditt avtal
 • Nöjdhetsgaranti
  100% nöjd eller pengarna tillbaka
 • Kostnadsfri rådgivning
  Alltid kostnadsfri juridisk vägledning inför ditt köp
 • Alltid fasta priser
  Du får alltid veta fast pris innan köpet

Bodelningsavtal

Ett bodelningsavtal upprättas mellan två parter där det tydligt redovisas vem som ska ha vad vid separation. I många fall är det ett krav att upprätta ett bodelningsavtal vid nytt bolån hos banken.

Varför bodelningsavtal?

Vi rekommenderar att både du och din partner skriver ett bodelningsavtal vid skilsmässa eller separation. Detta för att minimera risken vid eventuella problem du och din partner kan ha i framtiden. Du har alltid rätt till att kräva en bodelning i efterhand där du kan känna dig trygg.

Hur fungerar vårt formulär när du skriver ett bodelningsavtal?

Hos oss på Jurida svarar du enkelt på frågor i vårt avtalsformulär till bodelningsavtal. Det är viktigt att alla frågor besvaras för att avtalet ska bli skräddarsytt åt dig och blir rätt till. Men skulle du inte ha vissa uppgifter tillgängliga, kan du självklart komplettera inom 14 dagar. För att vara säker på att du får med allt kan du enkelt skriva till extra information som underlättar för dig och våra Jurister. Blir du osäker när du fyller i formuläret kan du enkelt ringa eller chatta med oss så hjälper vi dig vidare.

När du svarat på alla frågor väljer du det bästa leveranssättet för dig. Välj att få avtalet bifogat till din e-post eller skickat till din brevlåda. När du är klar med detta, tar våra Jurister över och skräddarsyr avtalet för att du ska känna dig trygg och 100% säker på att avtalet är giltigt. Sedan skickas avtalet till dig och du har 14 dagar på dig att göra eventuella justeringar.

Bra att tänka på när du ska skriva avtal

Bodelningsavtal kan skilja sig väldigt mycket beroende på om du är sambo eller gift. Är du sambo som finns sambolagen som skyddar dig vid eventuell separation eller om ni skrivit på ett samboavtal. Det är viktigt att vara överens om hur delningen ska ske när ni fyller i avtalet. När bodelningsavtalet är klart ska det skickas vidare in till skatteverket där det ska registreras. Om ni inte är överens kan ni kontakta oss, där vi kan agera som rådgivare och ombud vid en bodelning.

Skriv ditt bodelningsavtal online

Bodelningsavtal

1495 kr

Bodelningsavtal behövs för att klargöra hur olika tillgångar ska fördelas vid skilsmässa. Ofta är det ett krav för att kunna ta lån i framtiden.

Börja här
Vi skräddarsyr ditt avtal efter dina behov Marina Storelv Karlsen Jurist

Så här funkar det

1

Svara på frågor

Svara på frågorna i vårt avtalsformulär. Betala sedan tryggt och smidigt med Klarna.

2

Jurist upprättar avtalet

En Jurist skräddarsyr avtalet åt dig. Om juristen har fler frågor, blir du kontaktad kostnadsfritt.

3

Avtal levereras

Avtalet skickas till dig som bilaga via e-post eller som brev.

Allt klart!

Nu kan du vara säker på att du fått ett juridiskt korrekt avtal upprättat av en Jurist.

Vanliga frågor om Bodelningsavtal

Bodelningsavtal är viktigt vid såväl skilsmässa som för sambor som ska separera. Det sätter rent juridiskt punkt för parternas ekonomiska förbindelse och visar på vad parterna kommit överens om genom att redogöra för vilka tillgångar som ska tillhöra vilken part. Bodelningsavtalet utgör även underlag till banken som ofta kräver ett bodelningsavtal för att parterna ska ha möjlighet att ta nya bolån efter skilsmässan eller separationen.

Skriv ditt bodelningsavtal online

I ett samboförhållande kan parterna upprätta ett samboavtal som reglerar vad som ska gälla vid en eventuell separation, det vill säga hur egendomen ska fördelas mellan parterna.

Man kan avtala om att inte dela egendomen lika mellan sig. Parterna kan genom villkor i äktenskapsförord bestämma att egendom ska utgöra enskild egendom, och därmed inte tas med i bodelningen.

Äktenskap 

Värdet av all egendom makarna äger tillsammans, det så kallade giftorättsgodset. När äktenskap ingås får makarna giftorätt, vilket innebär att man har rätt till halva värdet av den andra makens egendom i samband med skilsmässa eller dödsfall. Makarna får hälften var av det sammanlagda värdet på allting efter det att skulderna räknats av. Vid en skilsmässa har dock makarna rätt att behålla personliga tillhörigheter av mindre värde, såsom kläder och presenter. Dyr fritidsutrustning ingår däremot i en bodelning, såsom golf- eller skidutrustning.

I ett äktenskap kan parterna genom villkor i äktenskapsförord, testamente, gåvobrev eller försäkring bestämma att egendom inte ska delas och därmed utgör enskild egendom. 

 

Sambo 

Bostad och bohag som är införskaffat för gemensamt och stadigvarande bruk (samboegendom) ska delas lika vid bodelning mellan sambor. Det innebär att det inte spelar någon roll vem som står på kontraktet eller vem som betalat mest, utan båda parter har rätt till halva värdet av samboegendomen i samband med bodelning vid en separation. 

I ett samboförhållande kan parterna upprätta ett samboavtal som reglerar vad som ska gälla vid en eventuell separation.

Ju tidigare desto bättre, på så sätt slipper man framtida meningsskiljaktigheter. Bodelning kan göras vid skilsmässa, när ett samboförhållande upphör, när man fortfarande är gift eller när någon i paret dör. I dessa situationer kan man behöva dela upp egendomen och reda ut vem som ska få vad.

Fler vanliga frågor
Köp nu! Betala senare med