• Ändra fritt i 14 dagar
  • Nöjdhetsgaranti
  • Kostnadsfri rådgivning
  • Alltid fasta priser

Samboavtal

Vill du skriva ett Samboavtal, men vet inte hur? Vi förstår att du har många frågor när det kommer till samboavtal, vi hjälper dig att förstå hur och varför du borde skriva ett samboavtal.

Har du en sambo redan eller ska du flytta ihop med någon? För att du ska känna dig trygg och säker med din flytt och framtid är det alltid bra att skriva ett samboavtal. Har du barn? Vem får behålla boendet vid eventuell separation? Vem är ägare av eventuell bostadsrätt, eller bor ni i gemensam hyresrätt? Hur blir det med fördelningen av möbler vid eventuell separation? På Jurida hjälper vi dig att skräddarsy samboavtalet digitalt.

Samboavtal

995 kr

Genom ett samboavtal kan sambor komma överens om att sambolagens regler om bodelning inte gäller vid en eventuell separation.

Skriv online
Vi garanterar ett juridiskt korrekt avtal, skräddarsytt av en jurist. Fernando Cisternas Jurist / Partner

Så här funkar det

1

Svara på frågor

Svara på frågorna i vårt avtalsformulär. Betala sedan tryggt och smidigt med Klarna.

2

Jurist upprättar avtalet

En Jurist skräddarsyr avtalet åt dig. Om juristen har fler frågor, blir du kontaktad.

3

Avtal levereras

Avtalet skickas till dig bifogat via e-post eller som brev på posten.

Allt klart!

Nu kan du vara säker på att du fått ett juridiskt korrekt avtal upprättat av en Jurist.

Vanliga frågor om Samboavtal

Även fast det är den ena sambon ensam köpt och betalar lånet på bostaden så kan bostadens värde komma att delas mellan samborna enligt sambolagen, vilket betyder att man får lösa ut den som inte ska bo kvar. Huvudregel är dock att den som äger bostaden får bo kvar.
Om man dessutom har gemensamma barn så kan den andra sambon få mer rätt till bostaden om hen kommer att bo med barnen och inte har ekonomisk möjlighet att införskaffa ny bostad. Detta gäller enligt ”principen om barnets bästa”.

Till samboegendom räknas den gemensamma bostaden och bohaget som köpts för gemensamt bruk. Med bohag avses till exempel möbler, köksutrustning och liknande som skaffats för det gemensamma boendet. Personlig egendom som till exempel fritidstillbehör, båt eller bil som skaffats innan samboförhållandet eller enbart för personligt bruk är inte samboegendom.

Sambor ärver inte varandra (sambos gemensamma barn påverkar inte arvsrätten) och är inte självklara förmånstagare till varandras livförsäkringar, därför rekommenderas det att man skriver ett inbördes testamente. Sambor är inte underhållsskyldiga gentemot varandra oavsett hur länge förhållandet varar.
Vid uppbrott eller ena sambons död så sker en bodelning där bostad och bohag delas lika, oavsett om den ena parten betalat mer än den andra. Genom ett samboavtal kan man i förhand reglera hur man vill att sakerna ska fördelas vid en eventuell separation/bodelning, och på så sätt känna trygghet och undvika tvister. Har man inte ett samboavtal är det därför viktigt att i vardagsekonomin dela upp inköp så att det känns rättvist, och vid större inköp köpa dem tillsammans.

Den finns för att skydda par som delar gemensamt hushåll, och därför räknas gemensamt boende och bohag som samboegendom. Det ger inte lika fullgott skydd som att ingå äktenskap, och därför är det viktigt att tänka på att fördela ekonomin så att det känns rättvist.

Fler vanliga frågor

Vad tycker våra kunder?

Hur fungerar vårt formulär när du skriver Samboavtal?

Du svarar på våra enkla frågor på vår avtalssida som ger information till Juristen. Är du osäker och har frågor under processen finns vi tillgängliga att hjälpa dig så allt går rätt till. Sedan skräddarsyr våra Jurister ditt avtal, dyker det upp eventuella frågor angående avtalet kontaktar vi dig så att vi kan kvalitetssäkra att allt har följt med på rätt sätt.

När du fyllt i frågorna väljer du leveranssätt. Du kan välja att få avtalet levererat till din brevlåda eller bifogat till din e-post. När avtalet är färdigt och skickat har du alltid 14 dagar på dig att justera eventuella ändringar i ditt avtal.

Vad är sambolagen?

Sambolagen finns för att skydda sambor som delar på gemensamt hushåll. Om du och din partner inte skrivit ett samboavtal och bestämt hur fördelningen ska ske vid eventuell separation är det sambolagen som bestämmer hur fördelningen blir. Som sambo har man rätt till bodelning, det innebär att som sambo har man rätt till hälften av värdet på boendet och bohag vid separation, oavsett vem som betalat.

Har du fler frågor om samboavtal? Tveka inte att kontakta oss så hjälper vi dig skriva ditt avtal idag!

 

Köp nu! Betala senare med