Testamente | Jurida Juristbyrå | Digitala avtal online
 • Skräddarsytt av jurist
  Det är alltid en jurist som upprättar ditt avtal
 • Nöjdhetsgaranti
  100% nöjd eller pengarna tillbaka
 • Kostnadsfri rådgivning
  Alltid kostnadsfri juridisk vägledning inför ditt köp
 • Alltid fasta priser
  Du får alltid veta fast pris innan köpet

Testamente

Med ett skräddarsytt Testamente är du trygg och säker på att dina önskemål och tillgångar fördelas rätt i framtiden. Våra jurister på Jurida hjälper dig att upprätta och skräddarsy ditt avtal.

På Jurida behöver du inte skriva ditt testamente själv, för att det gör vi åt dig. Är du osäker på att allt som ska vara med finns med i ditt avtal? Har du bröstarvingar och bonusbarn som behöver tas upp? Är du gift, sambo eller ensamstående? Boenden som ska ingå eller inte? Oavsett situation du lever i är det viktigt att man har ett avtal för att dina önskemål ska framgå tydligt i framtiden.

Hur skriver man ett testamente?

För att skriva ett testamente svarar du på några enkla frågor som ger information till Juristen. Är du osäker går det alltid bra att ringa eller chatta med någon av våra jurister för att få stöd genom hela processen. Vi finns här för att hjälpa dig genom hela processen. Sedan skräddarsyr våra Jurister ditt avtal för att se till att allt stämmer. Vid frågor kontaktar Juristerna dig och du har 14 dagar på dig att justera avtalet efter utskick.

När du svarat på våra enkla frågor väljer du om du vill ha avtal skickat till dig som brev eller bifogat till din e-post.

Vad krävs det för att testamentet ska vara giltigt?

För att ett testamente ska vara giltigt måste det skrivas på och bevittnas. Avtalet måste vara i skriftlig form, därför måste du skriva ut avtalet för sedan beteckna och bevittna avtalet. Det är viktigt att personerna som bevittnar är över 15 år gamla och får inte vara närstående eller testamentstagare. Avtalet behöver inte stämplas eller registreras, men förvara det på ett säkert ställe. Exempel någon du har förtroende till. Vissa begravningsbyråer förvarar även testamenten i säkert förvar.

Skriv ditt testamente online

Testamente

1495 kr

Underlätta för dina anhöriga genom att skriva ett testamente. För att undvika överraskningar och oklarheter i framtiden.

Börja här
Dela upp, eller skjut upp din betalning via Klarna Sandra Jona Juristassistent

Så här funkar det

1

Svara på frågor

Svara på frågorna i vårt avtalsformulär. Betala sedan tryggt och smidigt med Klarna.

2

Jurist upprättar avtalet

En Jurist skräddarsyr avtalet åt dig. Om juristen har fler frågor, blir du kontaktad kostnadsfritt.

3

Avtal levereras

Avtalet skickas till dig som bilaga via e-post eller som brev.

Allt klart!

Nu kan du vara säker på att du fått ett juridiskt korrekt avtal upprättat av en Jurist.

Vanliga frågor om Testamente

Enskild egendom är egendom som undantas och inte delas lika vid skilsmässa. För att något ska vara enskild egendom krävs att det bestäms i äktenskapsförord av makarna. Även genom testamente eller gåvobrev kan givaren bestämma att egendom ska vara enskild.

Gemensamt testamente (eller inbördes testamente) är vanligast mellan sambor och makar. Även syskon och vänner kan upprätta ett gemensamt testamente. Det vanligaste är att makar eller sambor ger varandra en en ömsesidig arvsrätt. Den partner som överlever den andre ärver den avlidne. Detta gäller oavsett vem som går bort först. Man kan även bestämma att arvet ska gå vidare på ett visst sätt vid den siste partnerns bortgång, exempelvis till ens barn.

Om man är sambos är ett gemensamt testamente viktigt. Utan ett testamente har barnen rätt att kräva ut hela sitt arv på en gång. Detta kan sätta den efterlevande sambon i en jobbig situation då denne kan behöva flytta från sitt hem.

Det är vad man vardagligt kallar testamente. En enskild persons vilja gällande hur egendom som denne lämnar efter sig ska fördelas. Ett enskilt testamente upprättas endast av en person och skiljer sig från ett gemensamt testamente.

Lagen ställer strikta krav på bevittning av testamente. Det krävs två vittnen som är samtidigt närvarande när testamentet skrivs under av testatorn. Att vittnena ska vara samtidigt närvarande innebär att de måste vara i samma rum och veta att de undertecknar ditt testamente, men de behöver inte veta innehållet.

Dessutom får inte vem som helst vara vittne. Man måste vara över 15 år och inte ha en psykisk störning. Vissa närstående personer får inte vara vittnen: 

 • Testators make 
 • Den som i rätt upp- eller nedstigande led är släkt med testatorn eller dennes make (ex barn eller föräldrar till testatorn eller dess make).
 • Testators syskon.
 • inte får vara testators makes/makas släktskap i upp- eller nedstigande led, exempelvis svärföräldrar eller bonusbarn. Testators makes syskon samt testators syskons make/maka får vara testamentsvittne. 

Det är väldigt viktigt att bevittningen av testamente går rätt till för annars kan testamentet betraktas som ogiltigt. Det innebär att testamentet inte gäller alls och att arvsordningen enligt lag bestämmer hur arvet ska delas upp.

 

Skriv ditt testamente online

Det finns formkrav på testamente enligt lag. Om dessa inte uppfylls, betraktas testamentet som ogiltigt vilket kan leda till onödiga konflikter. Därför är det enligt oss mycket viktigt att man upprättar avtalet hos en juristbyrå som garanterar att formkraven uppfylls.

Fler vanliga frågor
Köp nu! Betala senare med