Gåvobrev - Jurida | Skriv ditt gåvobrev avtal idag online
 • Skräddarsytt av jurist
  Det är alltid en jurist som upprättar ditt avtal
 • Nöjdhetsgaranti
  100% nöjd eller pengarna tillbaka
 • Kostnadsfri rådgivning
  Alltid kostnadsfri juridisk vägledning inför ditt köp
 • Alltid fasta priser
  Du får alltid veta fast pris innan köpet

Gåvobrev

Är du osäker på om du behöver ett gåvobrev? Ska du ge bort något väldigt värdefullt och vill vara säker på att det hamnar i rätt händer i framtiden? Då ska du skriva ett gåvobrev.

Vi skräddarsyr gåvobrevet åt dig. Vill du fördela olika gåvor till olika gåvomottagare? Har du pengar, bostadsrätt, fastighet eller en annan typ av gåva du vill ge vidare i framtiden? Oavsett gåva eller situation är det enkelt att skriva ett avtal via oss på Jurida. Skriv ett eller flera gåvobrev för att skräddarsy och fördela dina gåvor som du vill. Du kan enkelt lägga till flera gåvomottagare.

Viktigt att tänka på!

Det finns mycket att tänka på när det kommer till att skriva gåvobrev. Har du en fast egendom måste det registreras hos skatteverket. Lösa gåvor gäller vid muntlig samt skriftlig överenskommelse så länge gåvan överlämnats till mottagaren. Löften om gåva är inte bindande om det inte nedtecknas eller offentliggjorts på annat sätt, därför bör du alltid skriva ett avtal. Har du fler frågor? Tveka inte att kontakta oss om du är osäker och behöver hjälp!

Hur fungerar vårt formulär när du skriver Gåvobrev?

På Jurida svarar du på några enkla frågor, en jurist skräddarsyr sedan avtalet åt dig. Har du några frågor under processens gång ringer du lätt in till oss så hjälper vi dig vidare fram till resultat. När du är klar så väljer du leveranssätt, du kan välja att få det levererat till din brevlåda alternativt få avtalet bifogat till din e-post. Sedan upprättar våra jurister ditt gåvobrev, där du kan var säkert att det är 100% giltigt. Vid eventuella frågor ringer vi upp dig. När du fått ditt avtal levererat har du alltid rätt att justera gåvobrevet i 14 dagar.

Skriv ditt gåvobrev online

Gåvobrev

995 kr

Ett gåvobrev kan behövas när du ska ge bort något utav värde som en fastighet eller aktier. Och ibland ett krav för att köpet ska vara giltigt.

Börja här
Dela upp, eller skjut upp din betalning via Klarna Sandra Jona Juristassistent

Så här funkar det

1

Svara på frågor

Svara på frågorna i vårt avtalsformulär. Betala sedan tryggt och smidigt med Klarna.

2

Jurist upprättar avtalet

En Jurist skräddarsyr avtalet åt dig. Om juristen har fler frågor, blir du kontaktad kostnadsfritt.

3

Avtal levereras

Avtalet skickas till dig som bilaga via e-post eller som brev.

Allt klart!

Nu kan du vara säker på att du fått ett juridiskt korrekt avtal upprättat av en Jurist.

Vanliga frågor om Gåvobrev

Fram tills att gåvan har överförts från gåvogivaren till gåvotagaren kan givaren ta tillbaka sitt löfte om gåva.

Vid överlåtelse av bostadsrätt ska bostadsrättsföreningen underrättas om gåvan. Underrättelsen sker vanligen genom en ansökan om medlemskap i föreningen. Om bostadsrättsföreningen nekar medlemskap blir gåvan ogiltig.

Vid fastighetsöverlåtelse kräver lagen att ett gåvobrev undertecknas av gåvogivare och gåvotagare. Ett löfte om gåva av fastighet är aldrig bindande. Det spelar ingen roll om löftet är skriftligt eller muntligt. Vidare måste gåvobrevet bevittnas för att kunna söka lagfart hos Lantmäteriet.

Med ett gåvobrev uttrycker gåvogivaren sin vilja att ge bort något till gåvotagaren. Det kan till exempel handla om att ge bort en fastighet till sitt barn eller en summa pengar. En fördel med gåvobrevet är att man kan reglera överlåtelsen och skriva villkor som skapar trygghet. Ett sådant villkor kan till exempel vara att man gör gåvan till gåvotagarens enskilda egendom, således delas inte gåvan vid en eventuell bodelning vid skilsmässa. 

Vid vissa överlåtelser krävs det enligt lag att ett gåvobrev skrivs, såsom vid fastighetsöverlåtelser. I andra fall räcker det ofta med att gåvogivaren överlåter gåvan till gåvotagaren för att den ska anses bindande.

Ibland är det svårt att veta huruvida muntliga löften är juridiskt bindande. När det kommer till ett muntligt löfte om gåva beror det alltid på omständigheterna.muntligt löfte om gåva

Ett kort och förenklat svar på den här frågan är: Ja. Ett muntligt löfte om gåva skulle kunna vara juridiskt bindande – om det här löftet har gjorts inför tillräckligt många människor. Det handlar alltså egentligen om det här löftet har kommit till allmänhetens kännedom eller inte. Om löftet däremot är känt av nog många personer kan det vara så att det faktiskt är juridiskt bindande. Detta är på grund av att dessa personer då skulle kunna intyga om att ett muntligt löfte om gåva är lagt, och att det alltså inte är påhittat av en part. 

Gåvobrev

Trots faktumet att det finns en möjlighet att muntliga löften kan vara bindande rekommenderar vi alltid vaksamhet. Det är nämligen så att det kan vara väldigt riskabelt att förlita sig på att det muntliga löftet ska anses som juridiskt bindande, vilket det inte alltid är i praktiken. Det är till och med en väldigt liten möjlighet att det skulle vara giltigt, även om flera personer känner till löftet. Av säkerhetsskäl rekommenderar vi därför alltid att upprätta ett gåvobrev istället. På så sätt finns det ett underlag på den överenskommelsen löftet gäller. Det är ett bra sätt att skapa tydlighet för att undvika onödiga och tidskrävande missförstånd. 

Ska du ge eller ta emot en gåva och har ett behov av att skriva ett gåvobrev? Du kan enkelt svara på några frågor via vårt avtalsformulär så upprättar en av våra jurister ett avtal åt dig.

Skriv ditt gåvobrev online

Fler vanliga frågor
Köp nu! Betala senare med