Är ett muntligt löfte om gåva bindande? - Jurida juristbyrå | Avtal online

Vanliga frågor om Gåvobrev

Är ett muntligt löfte om gåva bindande?

Ibland är det svårt att veta huruvida muntliga löften är juridiskt bindande. När det kommer till ett muntligt löfte om gåva beror det alltid på omständigheterna.muntligt löfte om gåva

Ett kort och förenklat svar på den här frågan är: Ja. Ett muntligt löfte om gåva skulle kunna vara juridiskt bindande – om det här löftet har gjorts inför tillräckligt många människor. Det handlar alltså egentligen om det här löftet har kommit till allmänhetens kännedom eller inte. Om löftet däremot är känt av nog många personer kan det vara så att det faktiskt är juridiskt bindande. Detta är på grund av att dessa personer då skulle kunna intyga om att ett muntligt löfte om gåva är lagt, och att det alltså inte är påhittat av en part. 

Gåvobrev

Trots faktumet att det finns en möjlighet att muntliga löften kan vara bindande rekommenderar vi alltid vaksamhet. Det är nämligen så att det kan vara väldigt riskabelt att förlita sig på att det muntliga löftet ska anses som juridiskt bindande, vilket det inte alltid är i praktiken. Det är till och med en väldigt liten möjlighet att det skulle vara giltigt, även om flera personer känner till löftet. Av säkerhetsskäl rekommenderar vi därför alltid att upprätta ett gåvobrev istället. På så sätt finns det ett underlag på den överenskommelsen löftet gäller. Det är ett bra sätt att skapa tydlighet för att undvika onödiga och tidskrävande missförstånd. 

Ska du ge eller ta emot en gåva och har ett behov av att skriva ett gåvobrev? Du kan enkelt svara på några frågor via vårt avtalsformulär så upprättar en av våra jurister ett avtal åt dig.

Skriv ditt gåvobrev online

Fler vanliga frågor
Dela upp, eller skjut upp din betalning via Klarna Sandra Jona Juristassistent

Så här funkar det

1

Svara på frågor

Svara på frågorna i vårt avtalsformulär. Betala sedan tryggt och smidigt med Klarna.

2

Jurist upprättar avtalet

En Jurist skräddarsyr avtalet åt dig. Om juristen har fler frågor, blir du kontaktad kostnadsfritt.

3

Avtal levereras

Avtalet skickas till dig som bilaga via e-post eller som brev.

Allt klart!

Nu kan du vara säker på att du fått ett juridiskt korrekt avtal upprättat av en Jurist.

Köp nu! Betala senare med