Ärver gifta varandra? - Jurida juristbyrå | Avtal online

Vanliga frågor om Äktenskapsförord

Ärver gifta varandra?

Det är lite olika regler som gäller för par när det kommer till arv. Avgörande faktorer för vad som gäller är bland annat äktenskap eller om det finns barn inblandade.
Så ärver gifta varandra? – Ja, oftast. 

ärver gifta

Par som är gifta ärver i vanliga fall efter varandra om ena personen i äktenskapet skulle gå bort. Gifta har nämligen rätt till arvet före eventuella gemensamma barn.  Även om de gifta alltså har barn ihop är det i första hand den efterlevande partnern som ärver före barnen. Gemensamma barn står då istället som arvtagare efter det att båda föräldrarna gått bort, men inte innan.

Särkullbarn

Däremot gäller inte samma regler när de gifta har barn med andra personer och inte med varandra, alltså särkullbarn. I dessa fall är det så att barnen till den som gått bort får rätt till sitt arv direkt, och behöver inte vänta tills dess att båda föräldrarna gått bort för att ärva. Den efterlevande partnern och den bortgångnes barn delar då på arvet, och ingen part har alltså rätt till hela arvet av den bortgångne fullt ut.

Barn som ärver sin förälder men som ännu inte är myndig får en överförmyndare utsedd. Tillsammans med barnets vårdnadshavare har denne fullmakt att distribuera arvet innan arvtagaren blivit myndig.

Testamente

Detta gäller förutsatt att inte ett testamente är skrivet. I sådana fall fördelas arvet efter arvgivarens önskemål, såsom den har angivit i sitt testamente. Oavsett situation är det alltid en fördel att skriva ett testamente för att försäkra sig om att ens arv fördelas på sina villkor.

Vill du frångå arvsrätten eller försäkra dig om att rätt person ärver dig? Vi hjälper dig skräddarsy ditt testamente efter dina specifika önskemål så att du kan känna dig trygg över framtiden.

Du är som alltid varmt välkommen att kontakta oss gällande dina frågor eller skriv ett testamente online direkt här på hemsidan.

Fler vanliga frågor

Dela upp, eller skjut upp din betalning via Klarna Sandra Jona Juristassistent

Så här funkar det

1

Svara på frågor

Svara på frågorna i vårt avtalsformulär. Betala sedan tryggt och smidigt med Klarna.

2

Jurist upprättar avtalet

En Jurist skräddarsyr avtalet åt dig. Om juristen har fler frågor, blir du kontaktad kostnadsfritt.

3

Avtal levereras

Avtalet skickas till dig som bilaga via e-post eller som brev.

Allt klart!

Nu kan du vara säker på att du fått ett juridiskt korrekt avtal upprättat av en Jurist.

Köp nu! Betala senare med